Hakkımızda

BizKimiz?

Kısa adı MERGAD olan Mersin Geliştirme ve Araştırma Derneği’nin kuruluş tarihi 26.12.2016’dır. Derneğin merkezi Mersin'dir. Derneğimiz kamu kurum ve kuruluşlarından, özel sektör temsilcilerinden, üniversite öğrencilerinden ve gençlerden oluşan üye ve gönüllüleri ile çeşitli kurum ve kuruluşlarla ve yerel yönetimler ile işbirliği içinde çalışmaktadır. İl genelinde Ar-Ge, proje yönetimi, sosyoloji, girişimcilik, gençlik istihdamı, sivil toplum ve gönüllülük alanlarında çalışan kişilerin koordinasyonu ve işbirliği ile kurulan dernekte kamu kurum ve kuruluşlarının üyeleri, özel sektör temsilcileri, üniversite öğrencileri ve gençler yer alıyor.

Dernek, Mersin ilinde Eğitim, Kültür, Turizm, Tarım/Hayvancılık,ayHa Çevre, Gıda, Spor, Sağlık, Teknoloji, Girişimcilik, İstihdam, Ticaret, Ulaşım, Göç, Gençlik ve Sosyal alanların gelişmesine katkı sunmak, bölgeye yönelik, yurt içi ve uluslararası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, tanıtım ve iletişim faaliyetlerini sürdürmek, sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak, geliştirmek, yenilikçi çalışmalar yapmak, sosyal içermeyi desteklemek, toplumsal entegrasyonu artırmak ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak için çalışma yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek ve destek almak amacıyla kurulmuştur. Temelde hizmet odaklı çalışan bir dernektir. Kuruluş tarihinden itibaren ilgili faaliyet alanlarında üyelerinin, diğer STÖ’lerin ve kurum/kuruluşların kapasitesini geliştirmek üzere çeşitli eğitim faaliyetleri düzenlemiştir. Bu noktada üye profili çeşitliliği derneğimizin çalışmalarını olumlu etkilemektedir.

MERGAD, finansal sürdürülebilirliğini üye aidatları, bağışlar ve sponsorların desteği ile sağlamaktadır. Derneğin hâlihazırda yönetim ve denetim kurulları dahil 28 aktif üyesi bulunmaktadır. Ayrıca derneğin 46 gönüllüsü vardır.

Derneğimizin çalışma yaptığı eğitim, kültür, turizm, tarım/hayvancılık,ayHa çevre, gıda, spor, sağlık, teknoloji, girişimcilik, ticaret ve ulaşım alanlarında konuya hakim, alanda aktif çalışan ve bölgeyi tanıyan üyelerimizin varlığı çalışmalarımızın yerelde kurum ve kuruluşlarca desteklenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda eğitimlerde ve proje geliştirme çalışmalarında üyelerimizin uzmanlıkları ve işbirlikleri çalışmalarımıza katkı sunmaktadır.

Mesleki EğitimMerkezimiz

Derneğimiz, 7 katlı bir binanın son katının tamamına yerleşmiş olup gerek idari odalar, eğitim sınıfları, bilgisayar sınıfı gerekse mesleki eğitim atölyeleri, kreş ve mutfak gibi ayrı ayrı alanların olduğu büyük bir binada hizmet vermektedir. Çalışmalarını Mersin Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu ve Mersin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı işbirliğinde sürdüren derneğimiz Sosyal Dayanışma (SODAM) ve Mesleki Eğitim Merkezi’nin Yenişehir ilçesi Bahçelievler Mah. 1. Cadde No:71 Aydoğan Apt. adresinde bulunan hizmet binasının 5, 6 ve 7. katlarında hizmet vermektedir.

5. Kat: Serigrafi, Dikiş, Ebru ve Bilgisayar Atölyeleri

-Dikiş alanında iki ayrı atölye mevcut olup iki atölyede toplam 30 sanayi makinesi, 1 adet sanayi tipi ütü, 5 overlok makinesi, 2 büyük ve 1 orta boy kesim masası bulunmaktadır. Her bir atölye, aynı anda 15 kişinin çalışabileceği şekilde düzenlenmiştir. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kurs açılabileceği göz önüne alındığında 2 atölyenin toplam günlük kursiyer kapasitesi 60 kişiye çıkarılabilmektedir.

-El sanatları alanında herhangi bir kurs için hizmet verebilen ve şu an için Ebru atölyesi olarak kullanılan bölümde 15 kişilik oturma alanı ve büyük bir atölye masası bulunmaktadır.

-Bilgisayar atölyesinde 2 ayrı bölümde toplam 30 bilgisayar bulunmaktadır.  4 ayrı kurs grup çalışması ile toplam kapasite günlük 60 kişiye çıkarılabilmektedir.

6. Kat: Atölyeler

6. katta yer alan 15 kişilik oturma alanı ve büyük atölye masalarına sahip 4 adet atölye, iğne oyası, ahşap boyama, takı tasarımı ve kazaziye gibi el sanatları kurslarına yönelik kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra katta cilt bakımı hizmetleri kursunun açıldığı 20 kişi kapasiteli, içerisinde kursun içeriğine yönelik cihaz ve ekipmanların bulunduğu bir atölye daha mevcuttur.

7. Kat: Konferans Salonu, Çok Amaçlı Derslikler ve Yönetim Ofisi

7. katta 50 kişilik internet bağlantısı yapılabilen projeksiyon cihazına sahip konferans salonu, her türlü bilgilendirme, seminer ve eğitim amaçlı kullanılabilecek durumda üç adet derslik ve derneğin ofisi bulunmaktadır.

Başvuru ve Kurs Bilgileri

Gençlere ve yetişkinlere yönelik eğitimlerin verildiği bu merkezimizde dikiş, cilt bakımı, ahşap boyama, ebru, bilgisayar, resim, piyano, oya, okuryazarlık, kazaziye (gümüş işleme) dallarında toplam 19 kurs düzenlendi ve bu kursların hepsi tamamlandı.

Bu başlıklarda açılan kurslara toplam 1049 başvuru yapıldı. Kurslara 198 kişi alındı ve 3-6 yaş arası çocuklara hizmet veren kreşimizden toplam 118 çocuk yararlandı.

 

Kamu - STK - Özel Sektörİşbirliği

Derneğimiz kuruluş amaçlarına hizmet etmek üzere Mersin ilinde Sivil Toplum Kuruluşlarının ortak amaçlarını gerçekleştirebilmek için bir araya gelerek şu konularda çalışmalar yapmaktadır:

  • STK’ların daha etkili savunuculuk ve lobi faaliyetleri yapmasını sağlamak,
  • Sivil Toplum, Kamu ve Özel Sektör işbirliğini geliştirmek amacıyla yaklaşım geliştirmek, ortak akıl yoluyla ortak çalışma alanları belirlemek,
  • Sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurum kuruluşlarının görev ve sorumluluklarını ve faaliyet alanlarını anlattığı platformlar yaratmak,
  • Vatandaş ile kamu kurum/kuruluşlarını ve Sivil Toplum Kuruluşlarını bir araya getirerek kamusal ve demokratik hayata aktif katılımlarını desteklemek, hak ve hizmetlere erişim konusunda bilgi vermek ve destek sağlamak,
  • Gençlere gönüllülük bilinci kazandırmak ve özel sektörü de bu işbirliğine alarak Mersin ilinde Kamu-STK ve Özel Sektör işbirliğini güçlendirmek,
  • Özellikle kadınların ve gençlerin sosyal-kültürel ve ekonomik alanda gelişimini sağlamak,
  • Kültür, sanat, spor, eğitim ve istihdam temelli projeler ile toplumda özellikle dezavantajlı grupların, gençlerin, kadınların ve mültecilerin ekonomik ve toplumsal uyumuna katkı sunmak.

Bülten

Haber, duyuru ve etkinlikler için;